Se alla

Medlemsbrev 27 September 2017

Onsdag 27 september 2017

Vi står på tröskeln till oktober och dagarna börjar redan bli kortare men än har inte sommaren riktigt släppt taget och vi har fått njuta av riktigt fina sensommardagar.
 
I mitten på september var liberalerna i Knivsta inbjudna till Företagarföreningen i Knivsta för att diskutera företagsklimatet nationellt och lokalt. Färre bidragstagare och fler skattebetalare står det på liberalernas hemsida på riksnivå. Vi måste skapa förutsättningar för det till exempel genom att skapa lägre trösklar in på arbetsmarknaden genom sänkta arbetsgivaravgifter och lägre ingångslöner för ungdomar och nyanlända.

Ett första jobb är det enda sättet att minska utanförskap och det bästa sättet att arbeta med integration. Det första jobbet är också så mycket mer än bara en anställning. Det är inte bara en språngbräda vidare ut i arbetslivet. Det ger också människor en möjlighet att verka i ett sammanhang genom att skapa nya kontakter och få rutiner i sin vardag.

Vidare fanns det ett starkt önskemål om att administrationen för företagarna måste underlättas. I dagsläget är rapportering till olika myndigheter både tidskrävande och kostsamt. Det kan underlättas genom att tillhandahålla en plattform för detta ändamål.
 
På det lokala planet önskade företagarna i Knivsta bättre dialog med kommunen samt ökad förståelse. Viktigt att tillgodose effektiva informationskanaler mellan företag och kommun. Det uttrycktes även önskemål om förbättrad infrastruktur och it. En förbättrad infrastruktur & IT kan genomföras genom att mer aktivt arbeta med företagarna gällande utveckling av översiktplaner, detaljplaner. Vi borde lyssna även på företagarnas åsikter för att få till ett levande centrum. Bland annat genom att ta fram en infrastrukturplan i ett tidigt skede av ÖP 2035 för att bland annat tillgodose de lokala företagarnas behov av kundparkering.
 
För drygt en månad sedan började också  eleverna skolan igen efter ett skönt och välförtjänt sommarlov. Skolan och utbildningsfrågor kommer att stå på agendan åter igen i nästa års valrörelse. Det är viktigt för Sveriges framtid att utbildningen håller hög kvalité.  Nöjda lärare som känner att det hinner med sitt kärnuppdrag i kombination med elever som känner lust för lärandet förutsätter att ansvariga aktörer tar sitt uppdrag på fullaste allvar. Välutbildade medborgare är att lands viktigaste investering. Utbildningsfrågor är viktiga och ligger mig varmt om hjärtat.
 
Vilka frågor är du intresserad av?
 
På senaste medlemsmötet och i samband protokollutskicket från samma möte meddelades vilka fokusområden vi kommer att arbeta vidare med in i valrörelsen, samhällsbyggnad, ekonomi, kultur och fritid, skola äldreomsorg och vård, samt integration och flyktingfrågor. Vi behöver bli fler som engagerar sig, skriver artiklar och debattinlägg.

Samhällsbyggnadsgruppen har kommit en bra bit på vägen med sitt arbete. Delvis tack vare det gedigna arbetet som lagts ned under våren med inspel i arbetet med den nya översiktsplanen 2035. Vilket område brinner du för? Vilka samhällsfrågor är du intresserad av att driva eller skapa debatt kring? Anmäl ditt intresse till Erik Kronqvist (se mailutskick för kontaktuppgifter)

På senaste styrelsemötet spikade vi datum för höstens medlemsmöten. Den 12:e oktober och den 7:e december kommer fokus att ligga på ärenden som ska upp i KS. Dagordningen publiceras ungefär en vecka innan. Den 29:e november börjar medlemsmötet på Mike’s och därefter ansluter vi till KF. Vi tycker att upplägget passar bra som ett tillfälle att under mer lediga former bjuda in nya medlemmar till samtal kring politik.

Medlemsmöte + Styrelse, 12 oktober (KS 16 okt) 18.30 + 19.30
Medlemsmöte pub, 29 november (KF 29 nov) 18.30 + 19.30
Medlemsmöte + Styrelse, 7 december (KS 11 dec) 18.30 + 19.30
 
Avslutningsvis några ord om provvalsperioden som startar den 1:a oktober. Kandidaterna som blivit nominerade har nu skapat en profil på nätet.
 
Den 1 – 21 oktober 2017 pågår de rådgivande omröstningarna, ”provvalet”. Den som inte vill eller kan rösta via Internet kommer att kunna lämna sin röst i medlemslokalen i Uppsala måndagar kl 15–16 och lördagar kl 12–14 under omröstningsperioden
måndag den 2, 9 och 16 oktober kl. 15.00–16.00
lördag den 7, 14 och 21 oktober kl. 12–14. 

Var och en som varit medlem i tre månader kan rösta på sig själv och andra. När provvalet avslutats kommer en nomineringskommitté att väga samman kompetenser, erfarenheter och resultatet från den rådgivande omröstningen. Kommittén kommer att sätta samman ett förslag till valsedel som ombud respektive medlemmar sedan tar ställning till på ett nomineringsmöte.
 
I vänta på nästa medlemsmöte om två veckor fortskrider arbetet i de olika arbetsgrupperna och vi ser fram emot att ta del av deras arbete nästa gång vi ses.
 
Hälsningar
Anna Koskela-Lundén
Ordförande Liberalerna Knivsta