Se alla

Reservation, Detaljplan Alsike Nord etapp 2a

KF 2020-11-25

Vi reserverar oss mot beslutet att Kommunfullmäktige antar förslaget till detaljplan för Alsike Nord etapp 2a med följande motivering.

En trivsam miljö där man bor liksom bra service och möjlighet till aktiviteter för barn och vuxna är en viktig hälsofråga. Att få ihop livpusslet är för många familjer svårt redan idag. Att sträva mot att människor tar cykeln i stället för bilen är förstås att föredra men vi är inte där ännu. Vi måste planera för lösningar som fungerar under en övergångsperiod. De allra flesta människor som flyttar till Alsike arbetar utanför kommunen. Vuxnas och barns aktiviteter samt viktig samhällsservice finns på andra håll än inom området Alsike Nord. Att cykla till alla dessa olika aktiviteter eller ärenden är ännu orimligt i vardagen för många. Miljön i och kring området är mycket fint men ska människor och familjer trivas behövs också en enkelhet och där är bilen fortfarande nödvändig för många.

Det är också viktigt att inlåsningar i planen tas bort för att erbjuda större flexibilitet i planeringen av bostäder, parkeringar/mobilitetshubbar. Vi vill att beteckningen b 5, ”Fastighet får ej underbyggas med garage, PBL 4 kap. 16 § 1 s t 1 p” lyfts bort. Detta skulle skapa en möjlighet där ett par mobilitets/garageplan ovan mark tillåts förläggs under mark vilket kan bidra till att inte bara hålla nere priset på bostäder utan också underlätta för service och ventilation av byggnader.

Det är av yttersta vikt att när detta område utvecklas ha i beaktande en högre p-norm för att underlätta för de som bor i området samt framtagande av en tydlig infrastrukturplan prioriteras. Slutligen bör flexibiliteten ökas genom att häva inlåsningseffekter i detaljplanens fastighetsbeteckningar. Vi vet inte idag tidsplanen för en station eller utfallet av omförhandling av 4-spårsavtalet eller hur en tidsplan för ombyggnad av centralstationen i Uppsala påverkar tidsplan för vår möjlighet till station i Alsike.

Det finns inte heller en tydlig infrastrukturplan med effektiva, attraktiva lösningar för kollektivtrafik samt lösningar för säkra flöden för byggtrafik. I dagsläget delar till exempel tung byggtrafik väg med barn och ungdomar som cyklar och går till områdets flertal grundskolor samt föräldrar som hämtar och lämnar barn på områdets åtta förskolor.

 

Liberalerna i Knivsta

Lotta Wiström gruppledare och ledamot Kommunfullmäktige

Anna Koskela Lundén ledamot Kommunfullmäktige