Se alla

Reservation mot kommunstyrelsens beslut i ärende 15 Planbesked för bostäder Särsta 38:1 att ge ett positivt planbesked till OBOS Sverige AB på fastigheten 38:1.

KS-2020/415, 2020-09-21

Det är viktigt att bevara viktiga natur, miljö och kulturvärden i vår kommun.

Delar av området är jordbruksmark och skogsbruksområde som är av nationellt intresse enligt miljöbalken 3 kap 4 § att bevara. Där står att: ”Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.” ”Skogsmark som har betydelse för skogsnäringen skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra ett rationellt skogsbruk.”

Planområdet innehåller en stor mängd skyddsvärd skog i den viktiga tätortsnära Margretaskogen. Margaretaskogen fyller en viktig funktion som natur- och rekreationsområde för boende i de södra delarna av Knivsta samt som Margaretaskolans närnatur där den nyttjas av både barn i skolan och flera förskolor.

I kulturmiljöutredning där betydelsen för siktlinjen påtalades, påpekar man också att det är viktigt att bevara utblick från hemmet och inblicken från de öppna fälten. Exploatering längs Margaretavägen och ängen kan därmed vara problematiskt och det vore önskvärt att Margaretahemmets siktlinjer och historiska betydelse för område värnas.

Knivstas snabba expansion där det redan byggs i en hög takt i andra områden gör att vi kan tillgodose behovet av bostäder under en lång tid framöver. Vi har i dagsläget inte heller någon VA-lösning för området då det inte ryms inom befintligt reningsverk.

Detta sammantaget gör att det aktuella området inte ska prioriteras.

 

Lotta Wiström Gruppledare och ledamot i Kommunstyrelsen (L)