Se alla

Reservation – Revidering av nämndbudget och resursfördelning för utbildningsnämnden 2020

UN-2020/217, 2020-08-11

Idag på utbildningsnämndens möte röstade vi Liberaler avslag på en besparing på utbildningsnämndens verksamhet på 3 miljoner kronor. Det är barn och unga som får betala priset i form av lägre lärartäthet och större barngrupper.

Knivsta tillhör redan idag en av kommunerna med landets lägsta lärartäthet. Med större barngrupper försämras möjligheten att ge tidiga stödinsatser vilket riskerar att bygga in ökande kostnader för stöd längre fram i skolåldern. En mängd studier visar entydigt att tidiga insatser inom området läsa skriva och räkna ger eleverna bättre förutsättningar att klara sin skolgång. Tidiga insatser motverkar att eleverna tappar motivation och utvecklar låg självkänsla kopplat till skolarbete.

Det är politiska beslut där budgetering av verksamheten visar riktningen för det som prioriteras. Dagens beslut visar att fokus inte ligger på barn och unga. Fokus ligger inte på att skapa bästa möjliga förutsättningar att lyckas i skolan. Fokus ligger inte heller på att skapa förutsättningar för att efter tidiga kartläggningar erbjuda resurser till elever i behov av stöd.

Besparingen är resultatet av dålig ekonomisk politik från majoritetens sida. Istället för att satsa på mindre barngrupper och lägre lärartäthet har man till exempel valt att göra datorsatsningar på 25 miljoner över en fyraårsperiod. Fort och rätt går sällan hand i hand.

Snabba beslut märks även inom andra områden tillexempel införandet av källsorteringssystem. Kostnader för införandet som ska finansieras av förpackningsindustrin har istället rullats ut på invånarna och kommunen själv har dragit på sig stora utgifter för källsorteringssystem där inköp av kärl inte fanns med i investeringsplanen. Felprioriteringar och snabba beslut slår hårt mot andra områden, kommunens kärnverksamheter.

Det åligger den styrande majoriteten i kommunerna synnerligen stort ansvar att tillgodose att eleverna lämnar skolan med goda kunskaper och bästa förutsättningar för vidare utbildning.

Liberalerna vill med denna reservation uttrycka mycket stor oro för att utbildningsnämnden med minskade resurser kommer göra det svårt för både den enskilda eleven att nå sina mål och för barnet på förskolan att få sina behov tillgodosedda.

Liberalerna i Knivsta

Anna Koskela-Lundén

2:e vice ordförande utbildningsnämnden.