Se alla

Reservation – Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen för vård och omsorg för äldre och funktionshindrade.

SN-2020/156, 2020-05-28

Reservation mot beslut att 1. SN antar reviderade riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen för vård och omsorg för äldre och funktionshindrade. 2. Riktlinjerna gäller från och med 2020-08-01.

Beslutet innebär en minskning av tid för våra brukare i kommunen med motivering att ”vi i Knivsta framstår som extra generösa” gentemot andra kommuner i Regionen.

Att vara ”bäst i klassen” när det gäller tid för våra brukare behöver inte per automatik vara negativt.

Våra brukarorganisationer i Knivsta har dessvärre inte fått komma till tals då senaste sammanträdet med brukarorganisationerna ställdes in på grund av pågående pandemi. Förslaget till reviderade riktlinjer har inte redovisats för KPR eller FHR.

Vi anser att det är ytterst viktigt att brukarorganisationerna är med och kan komma till tals i ärenden som berör dem i allra högsta grad.

Med rådande coronapandemi och en oviss framtid inte minst för våra brukare som redan är i en mycket utsatt situation är det självklart viktigt att se över nya riktlinjer och arbetssätt.

En framtida strävan kopplat till att brukare skall träffa färre antal kontakter borde styra det framtida arbetet. Självklart skall det också kopplas till ett kostnadseffektivt arbetssätt.

Både i Knivsta och i övriga Sverige behövs ett omtag för våra äldre och övriga brukare. Men att minska tiden för dessa är inte rätt väg att gå.

Den oro, ensamhet, ängslan, ökad mängd depression och utsatthet, våld och hot som man vet är en problematik hos våra brukare generellt över landet och som nu med coronapandemin befaras öka kan leda till ökade kostnader på sikt om man har för kort tid hos brukaren eller träffar många olika kontakter som annars skulle kunna vara en trygghetsfaktor för brukaren.

 

Liberalerna i Knivsta

Lotta Wiström

Ledamot i Socialnämnden