Se alla

Röstförklaring, Ekonomisk uppföljning per oktober för utbildningsnämnden 2020.

UN -2020/4, 2020-12-08

På utbildningsnämndens möte den 8 december presenterades en uppföljning av nämndens ekonomi per oktober 2020. Vi röstade för att ta emot och skicka den vidare till KS för kännedom. Punkten behandlar självfallet endast ekonomiska uppföljning per okt 2020 och statsbidrag. Liberalernas röstförklaring till kommunstyrelsen betonar vikten av att framgent när statsbidrag utgår för kommunernas extra kostnader som en konsekvens av Covid-19 pandemin är det av största vikt att även göra satsningar för att finansiera kompensatoriska insatser inom utbildningsnämndens verksamhet. Under innevarande år har nämnden endast fått kompensation för sjuklöner. Verksamhetens behov som en konsekvens av Covid-19 pandemin sträcker sig långt bortom det.

Under innevarande år har höga sjuktal både inom lärarkåren, med 40 % frånvaro på vissa enheter, och bland elever bidragit till att vi inom nämnden idag skattar risken med att inte kunna uppfylla vårt statliga uppdrag som riskfaktor 16. Vilket betyder att vi ser att det är högst troligt att det händer samt att konsekvenserna blir mycket allvarliga.

Nämndens verksamhet har även under denna mandatperiod varit märkt av lägre uppräkning vilket lett till inte bara nedskärningar utan också ytterligare besparingsbeting.

Det finns stort handlingsutrymme när det gäller att fördela medel, icke öronmärkta statsbidrag, till nämndernas verksamhet. Vår förhoppning är att man inför 2021 använder det klokt genom att inte glömma den stora gruppen, Knivstas barn och unga, när ekonomiska beslut fattas.

Anna Koskela-Lundén (L)

2.a vice ordförande Utbildningsnämnden