Se alla

Liberalerna lägger fram egen budget

Inför Kommunstyrelsens sammanträde den 28 maj presenterar nu Liberalerna inriktningsramar för verksamhetsåret 2019 och de därefter kommande tre åren. Det är ett förslag som försöker minska beroendet av exploateringsvinster i den kommunala driftsbudgeten.

Söndag 27 maj 2018

Inför Kommunstyrelsens sammanträde den 28 maj presenterar nu Liberalerna inriktningsramar för verksamhetsåret 2019 och de därefter kommande tre åren. Det är ett förslag som försöker minska beroendet av exploateringsvinster i den kommunala driftsbudgeten.

Den ekonomiska situationen kommande år för Knivsta kommun är bekymmersam. Ökande utgifter parallellt med att förväntade intäkter inte blir så omfattande som kommunen tidigare förutspått har resulterat i att Knivsta står inför ett tufft ekonomiskt läge. I diskussionerna inför det att rambeslutet fattas har fokus riktats mot besparingar i skolan.

Att något måste göras för att förmå budgeten att gå ihop står klart. Men att öka beroendet av exploateringsvinster, höja skatten eller göra drastiska neddragningar inom skolan tycker inte Liberalerna är rätt väg att gå.

Liberalerna i Knivsta har räknat fram en egen budget som kommer att lämnas in som ett särskilt yttrande i samband med kommunstyrelsens sammanträde. Förslaget baseras i huvudsak på följande:

  • Exploateringsvinsterna måste börja fasas ut ur driftsbudgeten för att öka stabiliteten och förutsägbarheten i den kommunala ekonomin – i förslaget sänker vi behovet av exploateringsvinster med cirka 80 MSEK under perioden 2019-2022.
  • Alla måste vara med och bidra för att nu komma tillrätta med den mycket besvärliga situation som uppstått, även kommunens politiker som föreslås få sänkta arvoden från och med 2019.
  • Verksamheten i förskolan och grundskolan påverkas så lite som möjligt
  • Den kommunala skattesatsen lämnas orörd.

”Ekonomiskt befinner sig Knivsta i en mycket tuff situation. Det är resultatet av alltför optimistiska prognoser och direkt felaktiga investeringsbeslut. Inför valet i september måste det därför bli ett stopp för ofinansierade löften. Istället måste ansvar tas för den situation som nu uppkommit” säger Liberalernas gruppledare och ordförande i Knivsta Anna-Mari Koskela Lundén.

Inför valet den 9 september förtjänar Knivstas invånare att få veta hur de olika partierna vill lösa den ekonomiska situationen över nästa mandatperiod.

För Knivstaliberalernas inriktningsramar 2019-2022, klicka här.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna-Mari Koskela Lundén, 0739-86 80 68, anna.koskela-lunden@liberalerna.se

Om Liberalerna Knivsta:

Liberalerna i Knivsta fokuserar på förnyelse och har satt samman ett starkt lag som tillsammans vill jobba för liberala värden och utveckling av hela Knivsta. Vi vill tillvarata Knivstas gynnsamma geografiska läge och de möjligheter som kommer av det – men inte på bekostnad av det som gör oss unika.