Se alla

Synpunkter gällande detaljplan för centrala Ängby, Ängby 1:1 m. fl.

Liberalerna i Knivstas yttrande inlämnat under granskning april 2018 (BMK 2014-000709)

Söndag 8 april 2018

  • ”Varje människas värde är lika, oberoende av förmåga. Förmåga kan ändras från en dag till en annan. Åtgärder som underlättar för människor med funktionsnedsättning gagnar alla medborgare i Knivsta kommun.”. Ovan är ett citat ur kommunens ”Policy för full delaktighet” och är även en värdering som liberalerna starkt sympatiserar med. Det är med glädje vi ser att ”Policy för full delaktighet” beaktats i uppdaterad planbeskrivning. Vi stödjer det yttrande som Handikappföreningarnas samarbetsorgan , HSO, lämnat in till samrådsredogörelsen, och önskar att även övriga synpunkter däri ska få utrymme i slutgiltig version.
  • Ett av Knivsta kommuns antagna miljömål lyder ”Invånarna i Knivsta kommun ska leva och verka i en sund, säker och trygg miljö med frisk luft, rent vatten, tillgängliga närrekreationsområden, buller och radonhalter under riktvärden samt strålningsnivåer som inte är skadliga för hälsan.”. WHO har i sin rapport ”Night noise guidelines for Europe” satt ett långsiktigt mål för nattbuller utanför sovrumsfönster på högst 40 dBA med ett interimsmål på 55 dBA. Dessa riktlinjer är under revidering och kommer sänkas ytterligare av WHO inom kort. Knivsta liberalerna vidhåller sitt tidigare yrkande på att vi håller oss inom ramen 40-55 dBA.
  • Räddningstjänsten har uttryckt oro gällande åtkomligheten för dess fordon i de byggnader som finns med i planbeskrivningen. Knivsta brandstation har ej tillgång till eget höjdfordon och projektering av utrymningslösningar med hjälp av räddningstjänstens stege är begränsad till 11 meter (4 våningar). En alternativ lösning på utrymningslösningar måste säkerställas när byggnaderna ska beviljas bygglov.
  • Knivstaåns vattenkvalitet måste förbättras. Det lokala åtgärdsprogram för Knivstaån (LÅP) som hänvisas till i planbeskrivningen måste slutföras och säkerställa att ån uppfyller miljökvalitetsnormerna. Kopplat till ämnet är även att fastställa placering och utformning av dagvattendammen för detaljplanen. Dess funktion får inte äventyras av vibrationer från järnvägen eller eventuell utbyggnad av flera spår.

2018-04-08

Anna Koskela-Lundén

Liberalerna Knivsta