Se alla

Reservation, Verksamhetsplan för utbildningsnämnden 2021.

UN -2020/7, 2020-12-08

Nämndens verksamhet har under denna mandatperiod varit märkt av inte bara lägre uppräkning utan också ytterligare besparingsbeting. Vilket har resulterat i indragna skolskjutsar, indragna busskort för elever som väljer en skola i en annan kommun och inte minst nedläggning av nattis. Utöver det ser vi stora barngrupper i förskoleklass och utökade barngrupper i förskolan. Pandemin har ställt i stor utsträckning påverkat nämndens verksamhet, där elever och personal i förskola och skola haft hög frånvaro under 2020. Detta har och kommer att påverka kontinuiteten i verksamheten och kvalitén i kommunens kärnuppdrag i synnerhet.

Statliga bidrag med syfte att kompensera kommuner för kostnader i samband med Covid-19 har i Knivsta fall endast använts till kompensation för sjuklönekostnader. Utrymme finns att använda medel i vidare mening genom att satsa på kompensatoriska insatser, till exempel finansiera extra undervisning, möjligheter till mindre barngrupper. Det finns stort handlingsutrymme när det gäller att fördela medel, icke öronmärkta statsbidrag, till nämndernas verksamhet. Vår förhoppning är att man inför 2021 använder det klokt genom att inte glömma den stora gruppen, Knivstas barn och unga, när ekonomiska beslut fattas.

Mot slutat av budgetåret 2020 framgår att nämnden har möjlighet att göra en uppräkning utom när det gäller förskolan. Det ekonomiska läget är ansträngt de kommande åren och för utbildningsnämndens verksamhet märks det genom ett ökar effektiviseringsavdra samt en lägre indexering för vissa verksamheter vilket för innebär ett effektiviseringskrav, pengar ska återigen sparas. Konsekvensen blir att barngrupperna i förskolan beräknas återigen att öka.

Verksamheten har under innevarande mandatperiod varit våldigt ansträngd som en direkt konsekvens av strama budgetramar, effektiviseringsbeting och besparingar. Uppdraget till UN från majoriteten var att genomföra besparing på 20 miljoner kronor under mandatperioden 2018-2022. Förra året röstade vi liberaler avslag för en handlingsplan med besparingar på 15,2 miljoner kronor.

Det går inte att spara mer på en verksamhet som från början är underfinansierad. Beslutet kommer att slå hårt mot barn och unga i Knivsta kommunen.

Anna Koskela-Lundén

Liberalerna Knivsta

2.e vice ordförande utbildningsnämnden