Se alla

Röstförklaring, Medel 1:1 satsning grundskola.

UN-2020/339 , 2020-12-08

Vi tycker att det är viktigt att äskade medel tillfaller nämndens verksamhet och yrkar bifall till förslaget men gör ett tilläggyrkande där vi återigen överlåter till verksamheten att råda över äskade medel.

Vi liberaler har under hela mandatperioden lyft frågan kring datorsatsning, 1:1 i utbildningsnämndens verksamhet. Satsningen har initierats utan att göra en grundlig kartläggning av befintligt innehav ute i verksamheten. Inte heller fanns det en kalkyl över kostnad för datorlicenser och hur dessa kostnader skulle slå mot nämndens verksamhet över tid. Eller om det finns medbudgeterat kompensation för licenser inom ramen för nämndens verksamhet.

Vi understryker vikten att det finns möjligheter för eleverna att följa med i digitaliseringen men betonar att det är i samspelet och mötet mellan lärare elev som lärandet sker. Det är även viktigt att bevaka frågan om i vilken utsträckning lärarnas arbetsbelastning ökar när risken finns för dubbelarbete i en fysisk och digital miljö.

Vi har i alla sammanhang när 1:1 satsning kommit upp som ärende för beslut lyft vikten av att låta verksamheten själv bedöma hur och var satsningarna behövs som bäst. Verksamheten bör ha rådighet över frågan eftersom det är närmast verksamheten kunskap om behov är som störst.

Anna Koskela-Lundén (L)

2:e vice ordförande utbildningsnämnden