Se alla

Reservation, Verksamhetsberättelse och delårsbokslut för utbildningsnämnden per augusti 2020. Inga fler nedskärningar i Knivstas skolor.

UN -2020/246, 2020-10-06

På utbildningsnämndens möte den 12 maj röstade vi liberaler avslag för en handlingsplan med besparingar på 15,2 miljoner kronor. Det går inte att spara mer på en verksamhet som från början är underfinansierad. Tyvärr röstades förslaget igenom av majoriteten i nämnden. Det vi då befarade besannades idag den 6:e oktober på utbildningsnämndens möte.

Antalet elever som känner sig trygga i skolan har minskat från 93,75 % till 81,5 % (åk 5).  Personaltätheten på fritidshemmen är mycket låg i en jämförelse med andra kommuner där Knivsta har 25,3 barn per årsarbetare i jämförelse med 19,3 i angränsande kommuner. Det betyder att en anställd som arbetar på fritidshemmet har sex stycken fler barn per grupp än en anställd i vår gränskommun. Endast 56,2 % av föräldrarna anser att fritidshemmens verksamheter erbjuder aktiviteter som stimulerar barns lärande. De går inte att trolla med knäna när besparingskraven duggar tätt.

Den pågående pandemin har påverkat utbildningsnämndens verksamheter på flera sätt bland annat har sjukfrånvaron ökat markant. Det kärva ekonomiska läget kommer fortsatt innebära minskade resurser till utbildningsnämnden. Vi ser även att barngrupperna i förskolan riskerar att fortsatt öka och personaltätheten i såväl förskolan som grundskolan att minska. Allt fler elever, i framför allt högstadieåldern, ger uttryck för ökad stress och oro i vardagen.

På utbildningsnämnden den 6:e oktober yrkade vi på:

– att göra en kartläggning av verksamhetens behov av kompensatoriska insatser att mot bakgrund av den effekterna av Covid 19.

– att  söka medel ur KS prioriterade medel för att säkerställa att ytterligare besparingar inte ska behöva ske.

Liberalerna har vid ett flertal tillfällen påtalat att det inte går att spara mer pengar inom utbildningsnämndens verksamhet. Knivsta kommun ska vara en attraktiv arbetsplats där man värnar om barnen och personalen. Stora nedskärningar i personalstyrkan leder på sikt till ökad personalomsättning vilket skapar otrygghet hos barnen. Vi vill mer vårt yrkande kartlägga behovet av kompensatoriska insatser som en konsekvens av den höga sjukfrånvaron under covid-19. Den höga sjukfrånvaron har bidragit till en ansträngd personalsituation vilket skulle underlättas av att extra resurser tillsätts för att avlasta befintlig personal samt möjliggöra att elever som halkat efter får det stöd de behöver.

Liberalerna i Knivsta

Anna Koskela-Lundén

Liberal

2:e vice ordförande utbildningsnämnden.